Siguranță Zbor

Preambul

Aceste reglementări au fost realizate în cooperare cu Agenția Europeană de Siguranță Aviatică (numită în continuare „EASA“) pentru a promova siguranța zborurilor de aviație generală non-comerciale cu aeronave de mici dimensiuni. Semnând aceste reglementări, FreeSky se obligă să adere la principiile, responsabilitățile și valorile prezentate mai jos.

.
Articolul 1
Informarea pasagerilor cu privire la nivelele diferite de siguranță în ceea ce privește zborurilor de aviație generală non-comerciale cu aeronave de mici dimensiuni în comparație cu operațiunile de transport aerian comercial.

Trebuie să se transmită pasagerilor următoarele informații:

„Urmează să rezervați un zbor în regim cost shared cu o aeronavă de mici dimensiuni. Trebuie să fiți conștienți că regulile de siguranță pentru zborurile cost shared nu sunt la fel de stricte precum cele pentru zborurile comerciale. Asta înseamnă că riscurile sunt mai ridicate în cazul zborurilor cost shared decât în cazul celor de linie, unde se aplică reguli de siguranță mult mai stricte și unde aeronavele, piloții și operatorii sunt supuși unor verificări continue și se conformează unor reguli stricte impuse de autorități. Spre deosebire de zborurile de linie, nivelele de risc implicate în zborurile generale de aviație pot fi comparate cu riscurile din transportul pe uscat.“

Articolul 2
Promovarea activă a codurilor de conduită orientate spre siguranță pentru piloți și pasageri.

Trebuie publicat un cod de conduită pentru piloți care să includă următoarele elemente:

 1. Pilotul este singurul care deține autoritatea de a lua decizii în legătură cu zborul și aeronava. Prezența altor persoane la bord nu trebuie să reprezinte niciodată un factor de presiune pentru pilot, pentru ca acesta să piloteze într-un anumit mod, deoarece el este singurul care știe cum să manevreze aeronava în siguranță. Pasagerul va fi informat de posibilitatea anulării zborului în orice moment, din orice motiv.
 2. Condițiile meteo nefavorabile reprezintă cauza numărul unu în accidentele suferite de aeronavele de mici dimensiuni din zborurile non-comerciale din aviația generală. Condițiile meteo se pot schimba rapid, prin urmare, pilotul poate anula zborul. De aceea, în ziua dinaintea zborului, pilotul trebuie să informeze pasagerul despre prognozele meteo care influențează fezabilitatea zborului. Prezența pasagerului în ziua zborului și așteptările acestuia conform cărora zborul va avea loc nu trebuie să-l determine pe pilot să ezite în anularea călătoriei.
 3. Pilotul poate refuza îmbarcarea unui pasager în orice moment, din orice motiv (de siguranță sau operațional) și fără nicio justificare.
 4. Reglementările de siguranță UE permit realizarea zborurilor cost shared doar de către persoane fizice, dacă toate costurile directe (costurile directe rezultate din operarea zborului, de ex. combustibil, taxe de aerodrom, taxe de închiriere pentru aeronavă) sunt împărțite la toți participanții la zbor, inclusiv pilotul. Zborurile în regim cost shared nu trebuie să aducă profit. Dacă un zbor nu se încadrează la cost shared în conformitate cu reglementările UE, acesta va fi calificat drept zbor comercial și se vor aplica regulile de operare aviatică pentru zboruri comerciale.
 5. Înainte zborului, pilotul trebuie să declare întotdeauna tipul de aeronavă utilizat pentru zborul cost shared. Dacă tipul aeronavei și modelul aeronavei se schimbă, pilotul trebuie să informeze pasagerul.
 6. Zborul în regim cost shared va avea loc sub responsabilitatea unică a pilotului, cu aplicarea reglementărilor pentru zborurile non-comerciale cu aeronave de mici dimensiuni, cu piloți privați. De asemenea, este tot responsabilitatea pilotului de a se asigura că deține asigurare pentru zborul cu pasageri.
 7. Pilotul trebuie să informeze pasagerii că nu există toalete la bord.
Codul de conduită trebuie adus la cunoștința pilotului
  Trebuie publicat un cod de conduită pentru pasageri care să includă următoarele elemente:
 1. Respectarea instrucțiunilor pilotului Este important să se înțeleagă că pilotul este singurul care ia decizii la bordul aeronavei deoarece el/ea este la comandă. Înainte de plecare, pilotul poate decide oricând anularea zborului. În timpul zborului, pasagerii trebuie să se abțină de la comentarea deciziilor luate de pilot, pentru a evita distragerea atenției acestuia de la pilotarea în siguranță a aeronavei.
 2. Respectarea deciziei pilotului în legătură cu pericolele meteorologice Ca parte din licența lor de pilot, piloții privați au fost instruiți în legătură cu toate condițiile meteo și consecințele înrăutățirii acestora. Majoritatea piloților au permisiunea de a zbura doar în condiții de vizibilitate meteo, conform instruirii lor de zbor la vedere. Anumiți piloți pot avea calificare pentru zbor instrumental și le este permis să zboare în condiții meteo fără vizibilitate. Întotdeauna, deciziile piloților de zbor la vedere sau zbor instrumental de a devia cursul aeronavei sau de a nu zbura deloc trebuie respectate. Pasagerul nu trebuie să încerce niciodată să convingă pilotul să zboare, dacă acesta a decis altceva, cu riscul de a pune în pericol și pasagerul și pilotul.
 3. Respectarea greutăți maxime a bagajului Aeronava de mici dimensiuni cu care veți zbura este foarte sensibilă la variațiile de greutate. Pilotul ia în considerare greutatea declarată de pasageri pentru ei și bagajele lor, pentru a verifica centrul de gravitație al aeronavei. Prin urmare, este obligatoriu ca pasagerii să respecte greutatea maximă autorizată de către pilot pentru aeronava respectivă și să nu mute bagajele în timpul zborului. Din aceste motive, pasagerii trebuie să indice cu precizie greutatea înainte de plecare și să informeze pilotul dacă apar schimbări.
 4. Este interzis să se transporte bunuri ilegale sau periculoase Pasagerii nu trebuie să ia niciodată cu ei bunuri ilegale sau periculoase. Dacă pasagerul are dubii în legătură cu natura periculoasă a bunurilor deținute, acesta trebuie să informeze pilotul și să verifice împreună cu acesta dacă este posibil transportul. Pilotul vă poate refuza bagajul oricând și vă poate refuza și îmbarcarea. Dacă pilotul observă că transportați bunuri periculoase fără ca acesta să fi fost informat, pilotul va refuza să vă primească la bord.
 5. Fiți mereu punctuali La planificarea unui zbor, pilotul ia în considerare orele indicate de plecare și sosire, și condițiile meteo așteptate în aceste intervale de timp. Prin urmare, este important ca pilotul să poată decola la ora planificată. Dacă nu sunt siguri că vor ajunge la timp, pasagerii trebuie să informeze pilotul.
 6. Anularea de către pasager înaintea zborului Pasagerul poate anula zborul în orice moment înainte de plecare.
 7. Reguli de siguranță
   Pasagerii trebuie să respecte următoarele principii de siguranță:
  1. Să se abțină de la fumat în timpul zborului atunci când pilotul indică acest lucru.
  2. Să nu atingă niciodată instrumentele și controalele, pentru că pot provoca accidente.
  3. Să nu vorbească atunci când pilotul folosește stația radio și în timpul decolării și aterizării.
  4. Să nu atingă niciodată încuietoarea ușilor, dacă pilotul nu le-a indicat asta.
  5. Să se abțină de la folosirea substanțelor psihoactive, inclusiv alcool, înaintea și în timpul zborului.
Codul de conduită trebuie adus la cunoștința pasagerului

Articolul 3
Oferirea piloților unor check-list-uri, îndrumare și tutoriale despre cele mai bune practici de siguranță.

Piloții trebuie încurajați să utilizeze un checklist care să includă cel puțin elementele următoare, înaintea zborurilor:

  Checklist-ul pilotului
 1. Te-ai asigurat că există la bord o listă cu echipamentul disponibil în caz de urgență și pentru supraviețuire (consultă NCO.GEN.130 din Reglementările UE nr. 965/2012) pentru comunicarea imediată cu centrele de salvare și coordonare?
 2. Ai verificat documentația aeronavei să fie de actualitate?
 3. Le-ai oferit pasagerilor ultimele instrucțiuni dinaintea zborului?
 4. Ai calculat raportul de greutate și echilibru/randament?
 5. Trusa de prim ajutor este accesibilă și de actualitate?

Pilotul trebuie să primească instrucțiuni detaliate în legătură cu atitudinea față de pasager. Mai jos aveți un exemplu:

 1. Imediat după rezervarea zborului:
  • Contactează pasagerul la telefon sau via chat pentru a vă cunoaște.
  • Explică pasagerului riscurile anulării zborului din cauza condițiilor meteo sau din orice alte motive.
  • Oferă sfaturi pasagerului în ceea ce privește logistica (ochelari de soare, transportul la aerodrom, greutatea pasagerilor, bagajul maxim etc.).
 2. Ziua de dinaintea zborului:
  • Oferă pasagerilor o evaluare a condițiilor meteo sau anulează zborul, dacă este necesar.
  • Asigură-te că pasagerul va ajunge la timp la aeronavă.
  • Repetă sfaturile pasagerului în ceea ce privește logistica (ochelari de soare, transportul la aerodrom, greutatea pasagerilor, bagajul maxim etc.).
 3. Înainte de pornirea motorului:
  • Rezervă timp pentru explicarea pe hartă a traseului planificat.
  • Explică pasagerului ce are și ce nu are voie să facă (mai jos este un exemplu de informare a pasagerului).
 4. Informarea pasagerului: în interiorul aeronavei
  • Instalarea, centura de siguranță, poziția scaunului, blocarea și deblocarea ușilor.
  • Instrumente și butoane de comandă: cârma și maneta nu sunt obstrucționate (Explică pasagerului că nu are voie să le atingă și că trebuie să se asigure că sunt mereu neobstrucționate).
  • Explică pasagerului că nu are voie să vorbească atunci când pilotul folosește stația radio.
  • Explică ce trebuie făcut în cazul unei aterizări de urgență.
  • Explică ce trebuie să facă în cazul în care devine agitat sau i se face rău; pasagerul nu trebuie să ezite să informeze pilotul (pilotul trebuie să-i ofere o pungă pentru rău de zbor).
  • Instruiește pasagerul cum trebuie să participe la siguranța zborului (le poți spune pasagerilor cum să te ajute).

  Toți piloții înregistrați în platformă trebuie să parcurgă un training online dedicat.

   Instruirea pilotului
  • Această instruire va fi dezvoltată de către EASA. Ea va include următoarele patru module:
  • - MODULUL 1. Conștientizarea riscurilor și amenințărilor
  • - MODULUL 2. Informarea pasagerilor și comunicarea cu aceștia
  • - MODULUL 3. Gestionarea dinaintea zborului și în timpul zborului
  • - MODULUL 4. Gestionarea amenințărilor și greșelilor și Gestionarea resurselor reprezentate de un singur pilot

Articolul 4
Informarea precisă și exactă a pasagerilor cu privire la tipul de aeronavă pilotată și experiența și calificările actuale ale pilotului.

Platforma trebuie să verifice, să înregistreze și/sau să publice următoarele informații:

 • • Verificarea validității și înregistrării licenței pilotului, precum și a certificatului medical.
 • • Publicarea experienței totale și recente (din ultimele 12 luni) a pilotului în pagina publică de profil a acestuia. Publicarea calificărilor pilotului (licență și evaluări) în pagina publică de profil a acestuia.
 • • Publicarea aeronavei utilizate pentru zbor și numărul de ore de zbor de la bordul aeronavei.
 • • Înregistrarea comentariilor private ale utilizatorilor și oferirea lor piloților corespunzători.
Articolul 5
Crearea unui forum online pentru promovarea împărtășirii celor mai bune practici de siguranță cu întreaga comunitate de piloți din aviația generală.

După cum este descris la Articolul 5.

Articolul 6
Colectarea datelor legate de zboruri, aeronave și profilurile piloților și împărtășirea acestor date cu EASA și cu autoritățile naționale competente.

Trebuie să se înregistreze și să se transmită către EASA și autoritățile naționale competente următoarele informații:

 1. Numărul de zboruri realizate de pe platformă.
 2. Durata zborurilor.
 3. Numărul de piloți.
 4. Numărul de pasageri.
 5. Numărul de zboruri locale A-A și de zboruri pe distanță mare A-B (numărul absolut și procentul).
 6. Repartizarea piloților în funcție de experiență (absolută și în procente).
 7. Repartizarea piloților în funcție de licență și calificări (absolută și în procente).
 8. Numărul zborurilor anulate: din cauza condițiilor meteo nefavorabile, din cauza indisponibilității aeronavelor.
Trebuie implementat un program de monitorizare voluntară a zborurilor.

Piloții trebuie încurajați să participe la acest program, iar cei care participă trebuie identificați în platformă. Prin intermediul acestui program, jurnalele de zbor trebuie colectate de platformă și apoi transmise către EASA și autoritățile naționale competente.

Articolul 7
Întâlnirea anuală cu EASA și cu autoritățile naționale competente cu scopul de a revizui implementarea acestor reglementări.

EASA va organiza o întâlnire anuală cu toate platformele care semnează aceste reglementări și autoritățile naționale competente.

  În timpul întâlnirii anuale, platformele vor:
 • • Împărtăși date statistice.
 • • Raporta evenimente semnificative de siguranță cunoscute.
 • • Raporta implementarea reglementărilor.
  EASA va:
 • • Împărtăși informații relevante de siguranță cu platformele și autoritățile naționale competente.
 • • Actualiza platformele cu publicarea materialelor relevante pentru promovarea siguranței.
  EASA, autoritățile naționale competente și platformele vor:
 • • Discuta despre îmbunătățirea permanentă a reglementărilor.
Articolul 8

Implementarea elementelor detaliate oferite în Anexa acestor reglementări.

Articolul 9

Publicarea acestor reglementări pe site-ul platformei.