Obligații și conduită

about us image
Piloti

Obligațiile și conduita piloților

Deși pasagerii sunt cei care decid aproape în totalitate coordonatele zborului, cuvântul final aparține piloților și asta pentru că ei dețin cunoștințele necesare pentru desfășurarea voajului în afara oricăror pericole. Prin urmare, aceștia pot anula zborul în orice moment, dacă nu sunt îndeplinite toate regulile de siguranță, fără să se lase influențați de dorințele pasagerilor.

Condițiile meteo reprezintă un factor decisiv pentru confirmarea sau anularea zborului, luând în considerare faptul că aeronavele de talie mică sunt mai sensibile în fața intemperiilor decât aeronavele de linie.

Pilotul poate refuza îmbarcarea unui pasager, din diferite motive de siguranță sau operaționale. Legile europene pentru zborurile în regim cost sharing nu permit efectuarea acestor voiaje cu scopul obținerii de profit. Toate costurile trebuie să fie suportate în mod egal atât de către pasageri, cât și de către piloți.

Întreaga responsabilitate a zborului îi aparține pilotului care trebuie să respecte legile zborurilor necomerciale și să aibă asigurare pentru transportul de pasageri.

Pilotul trebuie să informeze pasagerii că la bordul aeronavei nu există toalete.

about us image
Pasageri

Obligațiile și conduita pasagerilor

Pasagerii au obligația de a respecta deciziile pilotului fără să le conteste și fără să-i distragă atenția în timpul zborului. În plus, aceștia trebuie să înțeleagă că piloții sunt instruiți să evalueze starea vremii, iar decizia de a zbura sau nu le aparține în totalitate.

Pasagerii trebuie să respecte limita de bagaj permis la bordul aeronavei. Pilotul calculează centrul gravitațional al aeronavei în funcție de greutatea totală îmbarcată, prin urmare orice deviație poate influența negativ funcționarea acesteia.

Este interzis ca pasagerii să aducă la bord bunuri ilegale sau periculoase. Chiar dacă acesta este un zbor personal, se conformează legilor generale de aviație și de transport.

Pasagerii trebuie să respecte ora de decolare declarată pentru că pilotul a calculat itinerariul și condițiile meteo în funcție de aceasta. Zborul poate fi anulat și de către pasageri în orice moment.

Ca reguli de siguranță, pasagerii sunt obligați să nu fumeze în aeronavă, să nu atingă aparatura de bord, să nu vorbească în timp ce pilotul folosește stația radio, decolează sau aterizează, să nu atingă încuietorile ușilor și să nu consume alcool sau substanțe psihoactive înainte și în timpul zborului.